Vol goede zin, in een warm weekend waarin het temperatuurrecord werd verbroken, vertrok ik naar Anna Savoie van Passepartout Press om een workshop Letterpress te volgen. Het was een één op één cursus met als doel om mijn eigen pers nog beter onder de knie te krijgen. Want eerlijkheid gebiedt te zeggen: voor Letterpress heb je geduld nodig, veel geduld. Er zijn namelijk zoveel variabelen waardoor de print er niet perfect uit kan komen, dat het ons bijna vier uur heeft gekost om de pers drukklaar te krijgen.

We begonnen de dag met alle stappen door te nemen voordat je werkelijk kunt starten met het drukken van het ontwerp. Hoe ziet het ontwerp er in Illustrator uit? Is de lijndikte voldoende? Lukt het je om de printjes exact op elkaar te lijnen, zodat je de polymeerplaat goed belicht krijgt? Het werd een ochtend van nauwkeurig stappen volgen om tot een mooi resultaat te komen.

Zoals je op de foto’s kunt zien, heb ik gekozen voor een hommel; een bezig beijtje dus! Ik vind het gedrag en de capaciteiten van die beestjes een mooie metafoor voor mijn persoonlijkheid en mijn werk voor Eijgen Stijl. Hommels kunnen zich goed aanpassen aan verschillende klimaten, bestuiven bloemen en planten en het zijn harde werkers. Zo gedij ik goed in verschillende omgevingen door mijn aanpassingsvermogen, bestuif ik graag mensen met mijn passie voor vormgeving en handwerk en zet ik graag een stapje extra om tot een perfecte uitkomst te komen.

Na een heerlijke lunch kwam de uitdaging om mijn handdegelpers up and rollin’ te krijgen. Voor de inkt kon ik kiezen uit alle kleuren van de regenboog, maar mijn voorkeur ging uit naar een prachtig goud bronzen kleur. De warme en natuurlijke uitstraling vind ik geweldig. Na veel passen en meten, draaien aan schroefjes en boutjes en veel misdrukken kwam uiteindelijk de overwinning: een (bijna) perfecte afdruk van een complimentenkaartje van Eijgen Stijl! Maar dat het niet 100% klopt hoort natuurlijk ook weer bij ambachtelijk handwerk…

 

ES_complimentenkaart